De Predators, de roofdieren

Van onze medewerker: Tjebbe Veldstra

Met de vrouw maakte ik weer een fietstochtje door de Groene Ster. En na afloop dronken wij thuis bij het theelichtje een kopje thee.

Hoe vond je de Ster, vroeg ik aan de vrouw.

Is niks van over zei ze. Vroeger zag je de vogels en de dieren. Je zag bonte spechten, gewone en blauwe eksters, Turkse tortels,  bunzings, steenmarters, veel konijnen en muizen en iemand had zelfs bij Woelwijk een hert gezien. En soms zag je een buizerd die een muis uit het gras oppikte.
Maar nu, helemaal niks meer.
Zelfs de ooievaars die elk jaar getrouw zich nestelden op de paal zuidelijk van het bruggetje Schanserbrug komen er niet meer.
Ook een koekoek hoor je niet meer en zelfs niet meer aan de Rypstjerkerkervaart waar wij met het bootje komen.

Ik zei de vrouw dat ik in de Ster had gehoord over een proces dat Groene Ster Duurzaam! gaat voeren tegen de autoriteiten omdat ze bang zijn dat al die vogels en dieren die misschien nog over zijn aan de kant van de Grote Wielen er ook aan gaan. Dat hun gehoor wordt verdoofd door de herrie en muziek van de festivals, zodat zij de roofdieren/vogels niet horen aankomen en (belangrijker nog) elkaar niet waarschuwingssignalen kunnen geven als die roofdieren/vogels er aan komen.

Zegt mijn vrouw: die mensen die dat doen zijn zelf de roofdieren. Zij verlustigen zich in het verslinden van leven, het vernietigen van de natuur, voor hun eigen platte doeleinden.