Geldsmijterij

Inzending van: Jochem de Vries – 5 juli 2019

Wil graag mijn zegje doen in de rubriek Columns. Las ergens dat Leeuwarden opnieuw tot de tien armste steden van Nederland behoort. En de gemeente smijt met geld naar de muziekfestivals in De Groene Ster. Wij lazen al wat het de gemeente in 2018 moet hebben gekost.

Wie regelmatig zijn honden uitlaat in De Ster weet dat het smijten opnieuw begonnen is..  Honderdduizenden euris worden de Leeuwarder bevolking onthouden en naar de festivals gesmeten.
Op moment van schrijven van deze klacht zijn wij als hondenuitlaters al tien weken getuige van peperduur graaf- en aansluitwerk, dat alleen voor festivals bedoeld kan zijn. Kilometers lange, diepe sleuven dwars door De Ster met daarin zes kabels voor stroom, waterleiding, rioolafvoer, glasvezelkabels enz.  En het zal nog wel één tot twee weken duren voordat het klaar is.

Elke dag zijn daar al tien weken lang zes man aan het werk met graafmachines, kabelleggers, montage trafokasten enz.

Eerst kreeg het maatje van de gemeente, Thomassen Akkrum, de klus Maar die moest stoppen omdat de gemeente “vergeten” was het project volgens de regels aan te besteden.
De Gebroeders Pol namen het over..

Wat zou zo’n project nou kosten?  Als hondenmensen spraken wij er met elkaar over.
Vooruit, een schatting:
Loonkosten:  6 man, 10-12 weken, komt gauw op tussen de 250 en 300 duizend.
Materialen: al die graafmachines, de hekken, de kabels, de peperdure trafokasten. Dat komt gauw op vele tonnen.
Totaal boven de € 500.000, misschien wel richting € 1.000.000.
Ja maar, zegt de gemeente dan, dat is voor alle recreatie in De Ster, de wandelaars, de zonaanbidders, de zwemmers, de fietsers…. en ook de festivals.
Ammehoela, gelooft U het ? Dat is toch gewoon weer een leugen?
Welke dagrecreant heeft belang bij al die nieuwe kabels? Dan zouden zij toch ook aangelegd moeten zijn naar de twee toiletgebouwtjes en de kiosk/snackbar?
En van nieuwe activiteiten die belang bij die kabels zouden hebben is ook niets gebleken.
Het hele graafproject is gewoon bedoeld voor de drie zomerfestivals.
Levert het de gemeente iets op? Rekent U eens voor, vraagt men dan.  De festivals geven de stad Leeuwarden een economische impuls, is het antwoord van de gemeente. Haha, de drugshandelaren zeker.
Het kost ons als burgers en belastingbetalers vele tonnen en de uitbaters van de festivals pakken de miljoenen.
En bij de kiosk laat men de schade door het zware verkeer, behalve een enkel tegeltje, gewoon liggen. Verzakte tegels, omhoog gewrikte tegels. Je zult er over struikelen en tegen de grond worden gesmakt. En het wordt met de komende festivals natuurlijk nog veel erger.