Lentekriebels

Gepubliceerd op: 7 april 2021

Door: Wietse Elzinga

Groene Ster wellicht rustgevend voor overwerkt Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Misschien ook niet wanneer hij wandelend het insectenhotel passeert en zich afvraagt: Heeft die door mij geopende voorziening ook wat opgeleverd? Volksvertegenwoordiger ben je dag en nacht, overheidsbeleid toetsen is je tweede natuur. Ooit nam de voormalige wethouder te Leeuwarden een insectenhotel in gebruik, te vinden in de nabijheid van het gemaal dat het water vanuit de Groene Ster oppompt naar hogere waterpeilen. Ik ben ooit eens wezen kijken nadat ik voor weinig geld een insectenhotel voor in de tuin had gekocht. Vorig jaar een tweede, identieke aangeschaft voor nog geen twee euro per stuk. Op dit moment worden die dingen voor beduidend meer geld aangeboden. Is de prijs een indicatie voor kwaliteit en succes? Nee, alles staat en valt met de aard van de buisjes en de hangplek van het kastje waarin die zijn ondergebracht, Onlangs konden lezers van de Volkskrant kennis nemen van de criteria: buisjes moeten glad van binnen zijn zodat wilde bijen hun vleugels niet kunnen beschadigen en het gastverblijf moet in de luwte hangen met de opening gericht op het zuiden. Toevallig de juiste kastjes gekocht, meer geluk dan wijsheid overigens, alsmede een geschikte plek in de achtertuin. Lange tijd gedacht: dit wordt niks. Toch weten wilde bijen midden in de stad in een bebouwde omgeving zo’n voorziening te vinden. Het is nu wachten op warmer weer, na het uitvliegen moeten pijlsnel de gebruikte buisjes schoongemaakt worden voor hergebruik. Wilde bijen zijn tamelijk kritisch, een eenmaal gebruikt hotel wordt niet automatisch weer geboekt.

Nu nog planten kopen die bijen trekken, kijk voor de aardigheid eens in al die folders van supermarkten waarin plantgoed wordt aangeboden: vrolijke symbooltjes van bijen en vlinders om de doelgroep te duiden. Wie wat wil scoren moet bijkans vanaf de opening voor de deur staan, het spul vliegt de winkel uit. Tuincentra zijn helaas alleen op afspraak toegankelijk. Ook in de Groene Ster kun je straks wilde bijen aantreffen, waar ze zoal bivakkeren weet ik niet maar niet in dat hotel. Het aanbod van nectar voor de beestjes hangt in hoge mate af van het maaibeleid van de gemeente Leeuwarden, het schema van het uitvoerende loonbedrijf is leidend.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het reinigen van de kamers van een insectenhotel een arbeidsintensieve bezigheid is, ik kan mij niet voorstellen dat ambtenaren van de gemeente het insectenhotel in het natuur- en recreatiegebied onderhouden. De beleidseffectiviteit van die dure voorziening is net als de nestkastjes voor koolmezen ter berstrijding van de eikenprocessierups natuurlijk nul. Ik kan mij wel voorstellen dat het Tweede Kamerlid overwerkt is, van zoveel symboolpolitiek word je vanzelf doodmoe. Toch jammer dat we moeten vaststellen dat het biodiversiteitsbeleid van de gemeente Leeuwarden niets om het lijf heeft. Met de lente op komst zou je er kriebels van krijgen, er is een schone taak weggelegd voor een nieuwe generatie raadsleden.