Psy-Fi: een doorgeprikte ballon

Door Lien Bosma – 25 juli 2019

Psy-fi voor het laatst in de groene ster, staat er in de kop te lezen van de LC van 17 juli.

Zou het echt zo zijn? Zouden dan eindelijk mijn gebeden gehoord worden? Eindelijk maar toch…Na me 5 jaar groen en geel geërgerd te hebben aan dit zogenaamde psy-trance festival komt er hopelijk na dit jaar eindelijk een einde aan.

Wanneer je de site leest van psy-fi denk je in de eerste instantie : die zijn goed bezig! Je krijgt het idee dat je met een speciale knuffelgemeenschap te doen hebt, die met meer dan 10.000 mannen en vrouwen daar in de Groene ster gezamenlijk een start maken om van de wereld een betere plek te creëren. Er wordt zelfs een citaat van Ralph Waldo Emerson geciteerd: “mannen houden ervan om zich af te vragen, en dat is het zaad van de wetenschap.”.

Dat R. W. Emerson iemand was die met name het individualisme benadrukte is in mijn ogen toch wel het tegengestelde van wat psy-fi voor ogen heeft. Mijn naam is wel geen R. W Emerson, ben er zelfs in de verste verte geen familie van, maar ik vraag me af waarom je iemand citeert die individualisme prefereert boven collectivisme. Vooral als je mooie woorden op je site hebt staan over “het verbinden van mensen ongeacht geslacht, ras, religie of kleur”.

Wanneer ze toch daar toch in de Groenester 5 dagen lang bezig zijn met meditatie, psychologie, sjamanisme en sociologie, kunnen ze dan niet beter nadenken over het citaat van Albert Einstein : “Kijk diep in de natuur, dan zul je alles beter begrijpen“?

Maar ik heb zo’n vermoeden dat dat teveel stof tot nadenken is.

Al verder lezend op de site van psy-fi gaan m’n nekharen langzaam overeind staan :”We moedigen u aan om oud (?) te vinden hoe de wetenschap u en anderen kan helpen een betere en duurzamere wereld te creëren”. Als ik niet beter zou weten dan had ik me gelijk aangesloten bij deze knuffelgemeenschap. Wie wil zoiets nu niet?

Midden in de natuur 5 dagen lang out of the box nadenken over de vraagstukken die ons allen bezighouden. Mijn gedachten zouden gelijk uitgaan naar een oplossing voor de co2 uitstoot, de plasticsoep in de oceanen, armoede bestrijding, wereldwijde ontbossingen, diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, kinderslavernij enz. enz.

Maar dit 5 dagen durende festival is niet het ei van Columbus waar de wereld op zit te wachten. Het overgrote deel van de bezoekers is helemaal niet bezig met wereldse vraagstukken over recyclen, maatschappij, religie of welk vraagstuk dan ook. Hou toch op zeg.

Met argusogen heb ik ze zien liggen, dansen en lopen. Soms heb ik me erover verbaasd dat ze überhaupt nog konden voortbewegen. Helemaal waus van de verdovende middelen houden sommigen elkaar vast op zoek naar een relax plek. Enkelen zie ik wat bewegen op wat voor muziek moet doorgaan. Ze doen me denken aan de golven op het water die de kust nooit zullen bereiken. En deze gasten moeten dan gaan uitvinden hoe de wetenschap mij en u kan helpen een betere en duurzame wereld te creëren?

Bewaar me zeg!!

Het overgrote deel van deze 10.000 bezoekers is met hele andere zaken bezig.

En dan die opmerking van Rob Durand: “Leeuwarden wil heel graag culturele hoofdstad zijn, uitstralen dat ze festivalstad zijn maar ze maken regeltjes als een klein jongetje”. Meneer Durand schijnt niet te willen begrijpen dat wanneer je zo nodig een festival wil organiseren in het Groenestergebied, dit aan regels gebonden is. Het is een natuur, – en recreatiegebied betaald met rijks,-en Europese subsidie geld. Hoe kan hij praten over duurzaamheid, liefde, wijsheid, en meditatie (om zomaar wat steekwoorden te noemen) om vervolgens met deze knuffelgemeenschap de Groene ster achter te laten als een slagveld waar weken later nog de ravage zichtbaar is?

Het is een gebied waar wij Liwadders heen gaan om te genieten als het warm is.
Waar wij onze dagelijkse beslommeringen achter ons kunnen laten  en met de kinderen en of kleinkinderen vertoeven.
Waar wij lopen met onze honden dag in dag uit, en ‘s morgens in alle vroegte bewonderend kijken naar alle dieren die er leven.
Waar wij met mooi weer op aangewezen zijn door de sluiting van ons zwembad!

Ook onze wethouder Feitsma dient weer met beide benen op de grond te landen.

Festivals best maar niet in onze Groenester.

De Groenester is een natuur- en recreatiegebied, geen festivalterrein. Laat hem maar een festival organiseren in zijn eigen achtertuin, dan zullen we zien of hij het nog steeds een prominente plek in z’n agenda geeft.

Iedereen van GSD, ik dank jullie uit de grond van mijn hart voor jullie tomeloze inzet.