Richtlijn

Gepubliceerd op: 17 april 2021

Door: Wietse Elzinga

Richtlijn voor gebruik Groene Ster: afstand houden en na afloop troep in de afvalbakken. Richtlijnen bedenken kan iedereen, effectieve richtlijnen bedenken is een kunst die ambtenaren van de gemeente Leeuwarden en de veiligheidsregio niet beheersen. Toiletten bij de kiosk in het natuur- en recreatiegebied gesloten wegens het ontbreken van desinfecterend materiaal, een nieuwe richtlijn waarvan de herkomst vooralsnog niet valt te traceren. Wat vorig jaar niet hoefde moet nu ineens, ik kan het niet volgen. Virussen kunnen niet overleven buiten een levende gastheer. In mijn omgeving kennen veel mensen het verschil niet tussen een virus en een bacterie. Voor uw informatie: aan het begin van mijn loopbaan was ik verbonden aan de toenmalige zuivelschool te Bolsward, een hbo-/mbo-opleiding op het gebied van levensmiddelentechnologie. Microbiologie is in dit verband een belangrijk vak, veel micro-organismen veroorzaken voedselbederf. Sommige micro-organismen hebben een positief effect want nuttig voor fermentatie van bijvoorbeeld witte kool in zuurkool. Een bacterie heeft een metabolisme, een stofwisselingssysteem waarbij voedingsstoffen, water en zuurstof uit de omgeving worden opgenomen nodig om te overleven en te vermenigvuldigen. Nu wordt het even verwarrend, sommige bacteriën gaan zuurstofloos (anaeroob) door het leven. De bekendste in de Groene Ster wordt abusievelijk blauwalg genoemd, de boosdoener is een zogeheten cyanobacterie. Die gedijen vooral goed bij warm weer wanneer er weinig zuurstof in het water zit. Een alg is een eencellige plant en derhalve geen bacterie.

Een virus heeft geen eigen metabolisme en is voor overleving en vermenigvuldiging afhankelijk van een levende gastheer die voor de noodzakelijke infrastructuur zorgt. Een virus overleeft niet op een bankbiljet, de handvatten van een winkelkarretje of de verpakking van levensmiddelen. Bij menig supermarkt is het reinigen van de winkelkarretjes optioneel, ik neem – uiteraard voorzien van een mondkapje – ongezien het karretje van een ander over. In supermarkten zelf nemen mensen producten uit de schappen om bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum te checken en zetten ze die weer terug. Geen probleem, een virus overleeft niet op de verpakking van levensmiddelen. In winkels kopen mensen soms desinfecterende reinigingsmiddelen in het kader van de bestrijding van de pandemie, zonde van de centen. Bacteriën kunnen doorgaans niet tegen hoge temperaturen, spoel het aanrecht schoon met schoon, heet water van meer dan zestig graden uit de kraan. Maak het aanrecht droog, bacteriën kunnen zich niet op een droog oppervlak vermenigvuldigen.

Voorzien van deze kennis begrijp ik het nut van de nieuwe richtlijn niet, om te beginnen is de kans dat een bezoeker van het gebied besmet is verwaarloosbaar klein. Buiten een eventueel besmet persoon overleeft een virus niet. Praktisch probleem is het organiseren van ontsmettingsmiddel, alleen afkomstig uit een automaat blijft het voor meerdere mensen beschikbaar. Desinfecterende middelen in flacons zijn gewild roversgoed, je kunt van de kioskhouder niet verwachten dat die voor eigen rekening de spullen blijft aanslepen. Geen idee welke malloot van gemeente of veiligheidsregio deze onzinnige richtlijn heeft bedacht, dankzij dit hersenspinsel kunnen mensen met dit mooie weer in de Groene Ster niet naar het toilet.