Op woensdagavond 5 september aanstaande vanaf 19:30 uur wordt, in het kader van de inspraak op de voorgenomen herziening van het bestemmingsplan van de Groene Ster, een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Leeuwarden in restaurant de Grote Wielen (Bûtlan 1, 8926 XH Leeuwarden).
Deze herziening op het bestemmingsplan heeft als doel de Groene Ster om te vormen tot een formeel evenemententerrein waar gedurende vooral de zomerse (vakantie)periode grote meerdaagse festivals kunnen worden gehouden. En dat voor de komende decennia.
De gemeente stelt dat deze herziening op het bestemmingsplan noodzakelijk is omdat de bestuursrechter hiertoe opdracht zou hebben gegeven om festivals in de Groene Ster omgevingsrechtelijk mogelijk te maken. De gemeente stelt ook dat een dergelijke herziening een betere beschermingsbasis biedt voor omwonenden en andere recreatieve gebruikers van de Groene Ster. Beide argumenten zijn onjuist, en zelfs misleidend (zie verschil uitspraak bestuursrechter en argumentatie gemeente). Het enige wat de gemeente met een dergelijke herziening beoogt is het dienen van de belangen van festivalorganisaties. Door het legitimeren van grootschalige muziekfestivals in een nieuw bestemmingsplan zijn commerciële festivalorganisaties verzekerd van de locatie Groene Ster als festivalterrein, en hoeven ze niet ieder jaar te vrezen dat beperkingen door een rechter worden opgelegd, of dat bezwaren en klachten van omwonenden nog verdere invloed kunnen hebben. Het feit dat de gemeente Leeuwarden inspraak belijdt in woord en geschrift maar in de praktijk aan haar laars lapt laat zich ieder jaar (en dit jaar in extreme mate) illustreren door het toepassen van bijvoorbeeld een veel te late vergunningverlening waardoor beroeps-/bezwaarmogelijkheden tegen zulke besluiten (in feite dus een voldongen-feit-besluit) opzettelijk worden gefrustreerd. Recent nog heeft de bestuursrechter een “dergelijke schending van de rechtsorde” bevestigd als “onbehoorlijk bestuur” (zie hier berichtgeving over die uitspraak). Met het beoogde bestemmingsplan wordt u als omwonende of recreant uiteindelijk monddood gemaakt voor de komende 10 jaar.
GSD en haar achterban is daarom faliekant tegen deze herziening op het bestemmingsplan en vindt dat het huidige conserverende bestemmingsplan afdoende is om de Groene Ster als natuur- en recreatiegebied duurzaam te beschermen. Met het beoogde plan verliest de Groene Ster een stelselmatige toetsing van waarborgen voor deze bescherming en worden de deuren wagenwijd open gezet voor commerciële partijen die ieder jaar weer laten zien dat hun concept desastreus werkt voor de flora en fauna in het gebied. En ook wordt daarmee het kerngebied van de Groene Ster structureel en langdurig onttrokken aan degene voor wie dit gebied eigenlijk is bestemd, namelijk u als omwonende, recreant, ouders met kinderen, scholen, hondenuitlaters, natuurliefhebbers, hardlopers, wandelaars, etc. Deze onttrekking beperkt zich niet enkel tot festivaldagen. Daar horen de op- en afbouwperioden en de vaak langdurige periode van herstel van de natuur bij. In het ergste geval (en dat is gebleken) is het kerngebied een half jaar lang niet te gebruiken. Op dit ogenblik is de conditie van het terrein in een progressief neerwaartse spiraal beland. GSD heeft in het voorjaar door een specialistisch bureau een bodemonderzoek laten verrichten. Gebleken is dat met een ruim jaar festivalloze periode de natuur in de Groene Ster zich enigszins weer kan herstellen. Daarbij zullen de meeste grasweiden waar podia hebben gestaan van een nieuwe toplaag moeten worden voorzien.
Het voorliggende ‘voorontwerp’ van de herziening op het bestemmingsplan is v.w.b. de ruimtelijke onderbouwing inhoudelijk nagenoeg hetzelfde als de laatst afgegeven tijdelijke omgevingsvergunningen voor de festivals in 2018. Deze vergunningen werden door de gemeente als soort ‘try-out’ beschouwd voor de beoogde herziening op het bestemmingsplan. Aan die vergunningen mankeert heel erg veel, en dat zal dan ook zeker een vervolg krijgen in aanstaande bezwaar- en bodemprocedures die GSD nog gaat voeren. Op dit ogenblik zijn er door de bestuursrechter bij de afgelopen twee zittingen in kort geding (Welcome to the Village en Psy-Fi) veel onderwerpen doorgeschoven naar de bezwaarfase en daarop volgende bodemprocedure. Dat geldt met name voor:
- het langdurige bezetten van het Groene Ster terrein
- de schade aan het terrein.
- een aantal geluidsonderwerpen.
Het verloop van deze procedures zal zeker invloed hebben op het proces van de bestemmingsplanwijziging.
Als Stichting Groene Ster Duurzaam! willen we de ‘inspraak’avond van de gemeente op 5 september a.s. van harte bij u aanbevelen. Het is van groot belang dat ook u als omwonende of als regelmatige bezoeker van de Groene Ster uw stem laat horen. Uiteraard zal GSD aanwezig zijn en willen wij u graag te woord staan.
Kom op 5 september 19:30 uur naar restaurant de Groote Wielen!